Mijn innig geliefde vorst Leopold

Johann Sebastian Bach – BWV 173a “Durchlauchster Leopold”
Johann Sebastian Bach – BWV 528 Triosonate in e minor
Johann Sebastian Bach – BWV 134a “Die Zeit, die Tag und Jahre macht”

In 1717 overkwam de tweeëndertigjarige Johann Sebastian Bach iets vreemds en onverwachts. Tot dan toe had hij steeds moeten knokken voor een goede betrekking als organist of hofmusicus. Maar nu wou de muziekminnende vorst Leopold van Anhalt-Köthen hem absoluut als nieuwe Kapelmeister voor zijn hof engageren. Bach werd gelokt met een uitstekende vergoeding, comfortabele werkomstandigheden en dito huisvesting… ook in de achttiende eeuw was headhunting geen loos begrip.

Vorst Leopold had Bach leren kennen aan het hof van zijn schoonbroer hertog Ernst August van Weimar en was meteen in de ban van zijn talenten. Sinds augustus 1717 waren de contacten tussen Leopold en Bach heel intens en werd Bachs carrièreswitch voorbereid. Bachs ongeduld om Weimar voor Anhalt in te ruilen brak hem nog zuur op. Omdat hij hertog Willem Ernst “vergat” ontslag te vragen liet deze Bach wegens “halsstarrigheid” een viertal weken opsluiten.

Uiteindelijk verhuisden de Bachs in december 1717 naar Anhalt-Köthen. Bach bracht er, naar eigen zeggen, de gelukkigste jaren van zijn leven door. De hofkapel bestond uit vooraanstaande musici met wie het aangenaam musiceren was, vorst Leopold was muzikaal gecultiveerd en vol begrip en bewondering voor Bachs kunst. Uit dit wederzijds respect ontstond al snel een verhouding die men als vriendschap kon omschrijven, wat destijds erg ongewoon was tussen edelen en gewone burgers. Jaren later nog, na de vroegtijdige dood van Leopold, zal Bach hem zijn “innig geliebten Fürst Leopold” noemen.

In dit programma brengt BachPlus twee wereldlijke cantates die Bach in Arnstadt als huldigingsmuziek voor zijn geliefde vorst componeerde.


Artistieke leiding

Bart Naessens

Zang

Sopraan Amaryllis Dieltiens (solo) – Elisabeth Hermans
Alt Clint Van Der Linde (solo) – Jonathan De Ceuster
Tenor Niel Joubert (solo) – Yves Van Handenhove
Bas Tiemo Wang (solo) – Philippe Souvagie

Instrumentaal ensemble

Viool 1 Lidewij Van Der Voort
Viool 2 Elise Van Der Wel
Viola Manuela Bucher
Cello Thomas Luks
Violone Elise Christiaens

Traverso 1 Carlota Ingrid Garcia
Traverso 2 Katrien Gaelens

Organo Bart Naessens

Zo 16/06/19 11:30
Jezuïetenkapel, Pontstraat 7, Aalst
Zo 16/06/19 16:00
Sint-Baafskerk, Sint-Bavostraat 5, Aardenburg (NL)