O holder Tag

Johann Michael Bach – “Auf, lasst uns den Herren loben”
Johann Michael Bach – Sonata a 4
Johann Michael Bach – “Es ist ein grosser Gewin”
Johann Michael Bach – “Ach, wie sehnlich wart’ ich der Zeit”
Georg Philipp Telemann – Trio sonata in e-moll (TWV 42:e2)
Johann Sebastian Bach – BWV 210 “O holder Tag, erwünschte Zeit”

We weten niet precies wanneer, maar ergens rond 1740 moet Johann Sebastian Bach een bruid en bruidegom wel heel erg blij gemaakt hebben toen tijdens hun huwelijksplechtigheid een van zijn allermooiste cantates werd uitgevoerd. “O holder Tag, erwünschte Zeit” BWV 210, de langste solocantate van Bach, is een ware muzikale parel. De tekst (van Picander?) voert de muziek op als de allegorie van een geslaagd huwelijk. Dat zal voor Bach, die zelf ook huwelijksleven en muzikale beroepsactiviteiten in harmonie moest zien te brengen, wel heel herkenbaar geweest zijn. In het laatste recitatief richten Bach en de tekstschrijver zich direct tot de bruidegom en raden hem aan zijn muzikaal mecenaat niet op te geven nu hij gehuwd is.

Maar het hoofdonderwerp van de cantate is de muziek zelf. Vijf contrasterende en ronduit sublieme aria’s schilderen de kracht van de muziek om bezieling, rust, ontroering, troost en vreugde te brengen. Bach benut de kansen voor technische en instrumentale vocale hoogstandjes volop. De veeleisende sopraanpartij stijgt tot de hoge cis en bevat virtuoze coloraturen, snelle passagio’s en lange trillers. De instrumentale partijen zijn niet minder veeleisend, klaarblijkelijk was de bruidegom niet alleen een liefhebber, maar ook een kenner.

Misschien dacht het echtpaar jaren later nog met warme gevoelens aan de uitvoering van deze prachtige muziek terug. Inmiddels hadden ze van Bach nog een uniek geschenk gekregen waarmee ze de herinnering aan zoveel moois levendig konden houden. Bach zelf maakte immers een reductie voor zangstem en continuo van deze cantate. Hij noteerde de muziek in zijn allermooiste kalligrafisch handschrift en wikkelde dat manuscript in een fijne zijden doek. Een kostbaar, maar ook bijzonder attent huwelijksgeschenk was dat, want zo kon het muziekminnende paar ook in de beslotenheid van hun woning deze prachtige muziek doen herleven.

“O holder Tag, erwünschte Zeit” BWV 210 wordt omkaderd door motetten van Johann Michael Bach (1648-1694), de vader van Johann Sebastians eerste vrouw Maria Barbara Bach.


Artistieke leiding

Bart Naessens

Zang

Sopraan Amaryllis Dieltiens

Instrumentaal ensemble

Viool 1 Annelies Decock
Viool 2 Marrie Mooij
Viola Kaat De Cock
Cello Thomas Luks
Violone Elise Christiaens

Hobo Marcel Ponseele
Traverso Jan Van den Borre
Fagot Lisa Goldberg

Klavecimbel Korneel Bernolet
Organo Bart Naessens

Zo 06/01/19 11:30
Jezuïetenkapel, Pontstraat 7, Aalst
Zo 06/01/19 16:00
Sint-Baafskerk, Sint-Bavostraat 5, Aardenburg (NL)