De smarten van de menselijke ziel

Oktober wordt een drukke maand voor BachPlus. Eerst staan de motetten nog op het programma, maar op zondagochtend 2 oktober – de dag na het concert in Alden Biesen – dienen we alweer paraat te staan, .

Het prachtige programma voor deze zondag werd samengesteld op vraag van het muziekcentrum Amuz in Antwerpen. Daar zijn we namelijk op 16 oktober voor het eerst te gast. En laat ons hopen dat dit een jaarlijkse gewoonte wordt.

In deze nieuwsbrief vind je ook meer info over de bestelmogelijkheden van onze nieuwe cd. Die wordt officieel voorgesteld en voor het eerst aangeboden op de cd-presentatieconcerten in november, maar je kan hem al vroeger bestellen. Je krijgt er dan zelfs nog een korting bovenop!

© Chris Duprel

De smarten van de menselijke ziel

 

Hoewel Johann Michael Bach een verdere bloedverwant van Johann Sebastian Bach is, werd hij binnen de familie Bach bijzonder gewaardeerd. In de Duitse stad Gehren was hij instrumentbouwer en stadsorganist. Slechts weinig composities zijn van hem bewaard gebleven maar ze getuigen telkens van een hoge vocale kwaliteit. Op het programma een bijzonder mooie cantate van zijn hand “Liebster Jesu, hör mein Flehen”.

Als voorganger van Bach als Thomascantor kan de waarde van Johann Kuhnau niet hoog genoeg worden ingeschat. Hij was organist, klavecinist en componist en werd door zijn tijdgenoten zoals Mattheson geprezen als een van de belangrijkste figuren in het muziekleven van zijn tijd. Hij onderwees Graupner en Heinichen en kan beschouwd worden als de eerste componist die expliciet sonates voor toetseninstrumenten schreef. Een heel belangrijke schakel om nog beter de muziek van Bach te kunnen begrijpen. Het bekoorlijke motet “O bone Jesu, o chare Jesu” voor 2 violen, sopraan en basso continuo illustreert zijn eerder ‘oudere’ compositiestijl en zijn initiële zoektocht naar tekstuele affectverklanking. Een mooie barokke niet ontdekte parel!

En deze twee composities vormen een schitterende prelude tot de monumentale cantate BWV 21 “Ich hatte viel Bekümmernis”. Deze 11-delige compositie beschouwde Bach zelf lange tijd als zijn meesterwerk waarin hij al zijn toenmalig compositorisch kunnen etaleerde. Door zijn lengte en grote bezetting neemt deze cantate oratorium-achtige proporties aan. Met name de manier waarop hij de tekst verklankt, is indrukwekkend.

Te beluisteren op onze cantatezondag en in de prachtige Sint-Augustinuskerk van Amuz.

© Chris Duprel

Gottes Zeit…
 

Eind juni hebben we onze eerste cd opgenomen. Momenteel wordt de laatste hand gelegd aan de mastertape door onze opnameleider (en klavecinist) Korneel Bernolet en onze artistieke leider Bart Naessens. Het belooft een prachtige cd te worden en een mooi visitekaartje voor BachPlus.

Centraal staat Bachs prachtige cantate Actus Tragicus “Gottes Zeit ist die allerbeste Zeit”, een cantate die BachPlus al meerdere malen heeft uitgevoerd op de cantatezondag. Daarnaast hebben we ook enkele werken geprogrammeerd die gebruik maken van een gelijkaardig instrumentarium, zoals “Meine Freundin, du bist schön” van Johann Christoph Bach en het Brandenburgs concerto nr 4 van J.S. Bach, waarin ook 2 blokfluiten aantreden.

Deze cd kan je reeds op voorhand bestellen tegen de prijs van 15 euro. En vervolgens ontvang je het aantal gewenste exemplaren op een van de cd-presentatieconcerten. Lukt het je niet in de nabije toekomst op een concert aanwezig te zijn, kunnen we de cd(‘s) na 13 november via de post verzenden.

Deze aanbieding geldt tot de cd-presentatieconcerten, vanaf dan kost de cd 18 euro. Wees er dus snel bij! Onderaan vind je een link naar het inschrijvingsformulier.

© Chris Duprel

Meer info…


 

Reacties zijn afgesloten