Di 11/07/17

Motetten


St-Michiels en St-Goedelekathedraal, Sinter-Goedeleplein, Brussel (20:00h)

 
Bestel tickets: Ars in Cathedrali >

Motetten van J.S. Bach


“Daar kunnen we nog wat van leren”, zei Mozart toen hij voor het eerst het motet ‘Singet dem Hernn’ hoorde in de Thomaskerk in Leipzig. En of hij gelijk had, de motetten van Johann Sebastian Bach zitten van zin tot zin en woord tot woord vol muzikale verfijning en compositorische spitstechnologie.

Motetten zijn religieuze composities voor meerstemmig koor waarin geen afzonderlijke instrumentale partijen voorzien zijn. Als er toch instrumenten mee spelen, ondersteunen ze gewoon een of andere vocale partij. Dat betekent dat je als luisteraar met de neus gedrukt wordt op de essentie van de compositie: de kracht van de Bijbelse tekst en de geraffineerde retoriek waarmee Bach die teksten als een erudiet prediker in toon zet.

Momenteel zijn er slechts zes motetten met zekerheid aan Bach toegeschreven (BWV 225-230). In Bach’s tijd waren motetten immers een verouderd genre en uitvoeringen voorbehouden voor zeer ernstige plechtigheden, zoals begrafenisplechtigheden van vooraanstaande burgers. Bach neemt dit oude genre op en brengt het tot een ongekende graad van perfectie en complexiteit en vooral… tot een waar feest voor het oor.

Artistieke leiding

Bart Naessens

Zang

Sopraan 1 Amaryllis Dieltiens (solo) – Elisabeth Hermans
Sopraan 2 Griet De Geyter (solo) – Kristien Nijs
Alt Bart Uvyn (solo) – Kerlijne Van Nevel – Jonathan De Ceuster
Tenor Sean Clayton (solo) – Yves Van Handenhove – Govaart Haché
Bas Tiemo Wang (solo) – Bart Vandewege – Philippe Souvagie

Instrumentalisten

Cembalo Korneel Bernolet
Organo Bart Jacobs

Reacties zijn afgesloten