Over ons

Johann Sebastian Bach. Een fenomeen dat eeuwenlang mensen blijft intrigeren en fascineren.

Ondermeer de gigantische omvang van zijn oeuvre, het menselijk overstijgende karakter van zijn composities en het bijna benaderen van het ultieme Schone, zorgt voor immense wederkerende beklijving. Ook de musici van BachPlus blijken aangestoken door die Bach-microbe. Iedere maand is het verzamelen geblazen om vanuit die bewonderende verwondering zijn muziek (en in het bijzondere zijn cantate-oeuvre) te herontdekken.

Ondertussen weet BachPlus zich – na een eerder onopvallende verkennende start in 2011 – vandaag te handhaven en zelfs bijzonder te positioneren binnen het muzikaal landschap. De warme, vriendschappelijke doch bijzonder professionele sfeer die de concerten uitstralen en de verfrissende kijk op dat onmetelijk geïnterpreteerde oeuvre van Bach weten de muziekminnende liefhebber van heinde en verre te boeien. Uiteraard kiezen we nog steeds voor de one-to-a-part-bezetting van zowel vocalisten en instrumentalisten en interpreteren we zijn muziek op historisch geïnspireerd instrumentarium.

Cantate op zondag

De maandelijkse uitvoeringen van Bachs cantates zijn stilaan een traditie geworden en kunnen op heel wat bijval rekenen bij het publiek, zowel in Aalst als in Aardenburg.

Iedere maand komen enthousiaste muzikanten ’s ochtends bijeen om een tweetal prachtige cantates van Bach in te studeren en een paar uur later onmiddellijk uit te voeren, zoals het in Bachs tijd gebruikelijk was.

In de prachtige Jezuïetenkapel in Aalst (Pontstraat 7) wordt om 11.30h het programma een eerste keer uitgevoerd. Vervolgens haasten de muzikanten zich naar Zeeuws-Vlaanderen en is er in de Sint-Baafskerk van Aardenburg (Sint-Bavostraat 5) om 16h een tweede concert. Na afloop drinken de muzikanten samen met het Aardenburgs publiek een verdiend glaasje wijn.

Hopelijk treffen we elkaar op zo’n Bachzondag?