Za 25/03/17

Special Guests Zomer – PonseeleHervormde Kerk, Dorpsdijk 65, Rhoon – NL (20:15h)

Bestel tickets: Rhoon >

  • Seufzt und weint, ihr matten Augen – Christoph Graupner
  • Ach, dass ich Wasser genug hatte – Johann Christoph Bach
  • Mein glaubiges Herze (uit BWV 68) – J.S. Bach
  • Sonate in A-dur Johann Sebastian Bach
  • BWV 202 –  Weichet nur, betrübte Schatten


Johannette koos voor een programma met muziek die haar heel nauw aan het hart ligt.  Het hele concert gaat in crescendo naar de wondermooie compositie van meester Bach “Weichet nur, betrübte Schatten” (BWV 202), een wereldlijke cantate voor sopraansolo, geschreven ter gelegenheid van een huwelijksplechtigheid rond 1718 in Köthen. Vermoed wordt dat het zelfs Bachs eigen huwelijk met Anna Magdalena zou kunnen geweest zijn en dat zij toen de sopraan van dienst was.

Daarnaast zingt Johannette drie betoverende aria’s.  Een aria uit BWV 68 “Also hat Gott die Welt Geliebt”, eveneens van Johann Sebastian Bach, maar ook werk van Christoph Graupner en Johann Christoph Bach.

Vervolgens Graupner voor de eerste keer op de menukaart.  Een ongetwijfeld bijzondere kennismaking met iemand die altijd in één adem genoemd wordt met Bach en Telemann. Deze uitermate productieve barokcomponist (onder andere 1418 geestelijke cantates!) solliciteerde in 1722 in Leipzig aan de Thomaskirche. Hij genoot de voorkeur op Johann Sebastian Bach, maar hij kreeg geen ontslag als kapelmeester bij de landgraaf  Ernst Lodewijk van Hessen-Darmstadt. Zo werd uiteindelijk toch Bach als cantor aangesteld en de rest is geschiedenis…

Niet onvermeld mag blijven dat de wereldberoemde hoboïst Marcel Ponseele de hobopartij voor zijn rekening zal nemen.


Artistieke leiding

Bart Naessens

Zang

Sopraan-solo Johannette Zomer

Instrumentalisten

Viool 1 Lidewij Van Der Voort
Viool 2 Izana Soria
Viola Kaat De Cock
Cello Edouard Catalan
Violone Elise Christiaens

Hobo Marcel Ponseele

Organo Bart Naessens


Reacties zijn afgesloten