Ensemble

Het barokensemble BachPlus werd opgericht in 2010. De voorbije tien jaar waren opmerkelijk: BachPlus trad op in concertreeksen in Brugge, Aalst en Aardenburg (NL) en bracht tientallen concerten in de grotere Vlaamse steden en occasioneel ook in het buitenland. In deze concerten stonden werken van Johann Sebastian Bach centraal. Bachs cantates vormden de ruggengraat van de programmering maar ook de grotere werken van Bach, zoals het Magnificat, de Johannes- en Mattheuspassie en de Hohe Messe werden uitgevoerd.

BachPlus houdt ervan cantaten van Bach te flankeren en te confronteren met werken van Bachs tijdgenoten of voorlopers. Dat leidt vaak tot verhelderende artistieke inzichten en uitvoeringen. Deze programmatorische insteek komt ook tot uiting in de drie cd’s die BachPlus inmiddels opnam. De cd’s, op het label Et’cetera en Evil Penguin, werden in Vlaanderen maar ook internationaal geroemd voor hun artistieke kwaliteit en verbredende programmakeuze.

Ook de grotere concertpodia in Vlaanderen (Concertgebouw Brugge, Amuz Antwerpen, Festival Van Vlaanderen Gent..) merkten BachPlus op. In 2019 imponeerde BachPlus op Klara’s “Iedereen klassiek” in het Concertgebouw in Brugge met twee enthousiast onthaalde concerten. In de wandelgangen werd het ensemble door concertgangers als “Vlaanderens best bewaarde muzikale geheim” genoemd en geroemd.

De musici van BachPlus, allen gepokt en gemazeld door hun activiteiten in de gerenommeerde barokensemble, delen hun enthousiasme voor het geniale, alles overstijgende en steeds weer verrassende oeuvre van Bach. Onder de bezielende leiding van Klara Musicus van het jaar Bart Naessens repeteert en concerteert men uiterst professioneel maar in een warme, vriendschappelijke sfeer waarin iedereen open staat voor artistieke inbreng en ervaringen van mede-musici. Misschien is het wel deze artistieke openheid die BachPlus onderscheidt van andere ensembles en het bijwonen van hun concerten tot een intense beleving maakt.