Podcasts_oud

Geen podcast over Johann Sebastian Bach deze maand, maar wel over zijn grote voorloper Heinrich Schütz en zijn Musikalische Exequien.

Koen Uvin ging naar Gera in Thüringen om er, nu het nog éven kon, de grafkist van Heinrich Reuss te bewonderen. Waarom is deze lijkkist een “nationales Denkmal von europäische Rang”? Wat maakt ze zo uniek en waarom is deze kist zo onlosmakelijk verbonden met Schütz’ Musikalische Exequien?

In de vorige podcast vertelde Koen Uvin hoe en waarom de beroemdste componist aller tijden, Johann Sebastian Bach uitgerekend het kleine dorpje Dornheim uitkoos voor zijn huwelijk.

In een nieuwe podcast verneemt u welke intriges, verwijten en beledigingen Bach doen besluiten vooral niet in Arnstadt te huwen.

Op 17 oktober 1707 huwde  Johann Sebastian Bach zijn achternicht Maria Barbara Bach in de Sankt-Bartolomäusskirche in Dornheim. Vanuit het nabijgelegen Arnstadt trokken vrienden en huwelijksgasten zingend door de velden om de plechtigheid bij te wonen. Maar waarom trouwde Bach in Dornheim en niet in Arnstadt waar zijn bruid woonde en hij een paar jaar organist was geweest? Of in de stad waar hij op het moment van zijn huwelijk organist was, Mühlhausen?

Koen Uvin legt in deze podcast uit waarom het onooglijke dorpje Dornheim de plaats werd waar de beroemdste componist aller tijden in het huwelijk trad. 

Beluister hier onze vroegere podcasts.